Лакирането на градинските мебели, парапети навеси и други дървени предмети изложени на открито.

Това е последната и най-важна част преди въвеждането им в експлоатация или е част от поддръжката им. На пазара има голям избор от лакове и импрегнатори, които ценово варират в много голям диапазон. Дали ще изберете скъп или евтин лак, това зависи от финансовите ви възможности. Важното в случая е да се спази последователността на нанасяне и стриктно да се следват инструкциите на производителя.

Да не се нанасят един върху друг лакове от различни производители и на различна основа! Пример, лаковете на водна основа не хващат добре ако се нанасят върху лак, който е на терпентинова или ацетонова основа. За качественото лакиране основата върху, която се нанася лака е от голямо значение. Детайлите трябва да са добре почистени от мазнини и предходни лакове. Лака или боята трябва да се разреждат само с разредител препоръчан от производителя. Използването на  заместители  води до пресичане на лака или значително намаляване на здравината му. Като основен фактор трябва да се вземе в предвид и климата. Летните горещини достигат стойности от 30 - 40 градуса зимните  температури стигат до -20 -25 градуса. Това е голяма разлика, която поставя на изпитание не само лака но и самата дървесина. Тя се свива от горещините и се отпуска през влажните месеци от годината. Редуването на слънчеви и дъждовни дни през лятото води до по-бързо прегаряне на горния слой лак или боя.

Не е правилно лака да се нанася многократно, силно разреден, както и много гъст с цел да се спести труда от повторно нанасяне. Лака трябва да се разрежда според посочените норми, а четката при работа да се движи свободно и без усилия. При нанасянето на първата ръка грунд или лак порите на дървесината реагират, като леко набъбват. В случая при прокарване на ръка върху изсъхналата повърхност се усещат грапавините, които трябва да бъдат отстранени преди нанасянето на следващата ръка лак. Това става като шлайфаме с фина шкурка номер 280 - 320 и след това издухваме или забърсваме прахта. Ако резултата не е задоволителен повтаряме процедурата след всяка ръка лак.

Когато купувате лак за градинските мебели прочетете внимателно текста на опаковката и се уверете, че лака е за външно ползване и има UV защита. Така ще избегнете възможността да купите интериорен лак, който ще се напука, олюпи и избелее само след няколко месеца.

Редовната поддръжка и качествения лак са двете неща, които удължават живота на дървесината и запазват градинските ви мебели свежи. Такава поддръжка за нашия климат е задължителна, през няколко години, в зависимост от качеството на използваните материали.