Как да изберем дървения материал за ремонта на покрива.

Покрива може да се изгради или ремонтира със всякакъв вид дървесина, но правилната преценка на качеството и е от съществена важност за дълголетието на вашия покрив. Подбора на гредите и дъските трябва да започне още в склада за дървен материал. За целта е добре да присъствате на място, или предварително да запознаете изпълнителя с изискванията, които имате към материала. Нашия съвет е да купувате първо качество греди.

Масово използваните греди за изграждането на покриви са така наречените строителни греди. Те обикновено са с голямо съдържание на влага и с течение на времето има вероятност да се изкривят, ако не се монтират веднага. За това не правете грешката да купувате гредите предварително и да ги чакате да съхнат. Вземете ги от склада и ги монтирайте веднага, така ще избегнете изкривяването и излишната работа. Като погледнете гредата откъм сряза не трябва да виждате сърцето на дървото, от което е направена гредата. Ако виждате точка и около нея непрекъснати годишни кръгове, значи гредата е направена от младо дърво, което не е узряло за добив на дървесина. В подобни греди вътрешното напрежение и силите на съпротивление са много по-големи от тези в гредите добити от зряла дървесина. Греди, в които има сърцевина могат да се използват само за къси детайли, като се анкерират към здрава основа.

Друго важно изискване към дървения материал за вашия покрив е да няма никакви остатъци от кора. Дървесната кора най-често се среща при материали трето качество или така наречения кофражен материал. Ако решите все пак заради цената да купите точно такъв материал то тогава задължително обелете кората, защото под нея се развиват дървоядите и само след месеци ще започнат да съсипват покрива ви. Ако купувате покривни летви имайте в предвид, че те се предлагат на връзки и обикновено в средата се редят летвите с кора и счупените. Изискайте от търговеца да развърже връзките и да подбере само качествените. Същото важи и за сечака, дюшемето или друг дървен материал.

Добре подбрания дървен материал за ремонта на покрива или за новия Ви покрив, съчетано с добро импрегниране против вредители ще отдалечи максимално времето за последващи ремонти!