Не пропускаите да ремонтирате и комина си при ремонта на покрива.

Когато става въпрос за ремонт на покрив, трябва да отделим нужното внимание и на комините. Важно за функционирането на комина е и неговата височина! Състоянието на комина си личи от пръв поглед. Ако липсват парчета от бетонната шапка и мазилката пада, значи комина подлежи на ремонт.

Основна роля за здравината и издръжливостта на комина играе бетонната шапка. За да защитава добре комина тя трябва да бъде отлята от мозаечно циментова смес в съотношение 1:1, с достатъчно широка периферия и водобранен канал. Солидната бетона шапка не само предпазва комина от водата и влагата, тя ви позволява да анкерирате и закрепвате към нея други елементи с практична или декоративна функция.

Често срещана грешка е коминните шапки да се правят по-малки или с размера на комина. Това от своя страна води до просмукване на вода в мазилката, която замръзва през зимата и води до постепенното и сигурно разрушаване на комина. Удобно и евтино решение на подобен проблем е анкерирането на допълнителна метална шапка към вече съществуващата бетонна, ако здравината на бетона позволява. Металната шапка се изработва от ламарина с дебелина 0,5мм под формата на обърната  надолу тава. Тя е достатъчно широка и осигурява надежна защита на комина, без да се налага събарянето на старата и отливане на нова шапка. Тази ремонт е нищожна част от стойността на целия ремонт на покрива и си струва да се направи.

Друга важна стъпка в посока, комина ви да изглежда и работи перфектно е външната мазилка. Ако старата е корозирала, напукана и пада на парчета, които запушват олуците, задължително трябва да се смени с нова. За тази цел се приготвя силен варово-циментов разтвор, с който се измазва надпокривната част на комина. За още по-добри резултати, мазилката може да се шпаклова с теракол и след това да се нанесе мазилка по избор. Комина може също така да бъде облечен изцяло с ламарина или камък.

Видимата над покрива част на комина влиза в директен контакт с атмосферата, което води до образуването на конденз и налага по-често почистване на комина. Това може да се избегне, като комина се изолира с изолация за комини. Не по-малко важна е и обшивката около комина. Често течовете от покрива са на такива места.

След като сме приключили с ремонта на комина следва почистване на саждите и спокойно можем да чакаме студените зимни дни.